Binnenkijken bij Zorgboerderij Huppeldepup

Heyo ziet graag beestjes. En die liefde voor dieren geven we graag door aan de deelnemers op vakantiekamp. Maar dat kunnen we niet alleen. Tal van straffe partners helpen ons hierbij. Zoals zorgboerderij Huppeldepup. En Werelddierendag leek ons de uitgelezen kans om daar even ons licht op te steken.

Zorgboerderij Huppeldepup Heyo vakantiekampen

Huppeldepup zit goed verscholen in Humbeek, een deelgemeente van Grimbergen. Een zorgboerderij met kippen, schapen, eenden, ezels en geiten. Maar ook vogels, cavia’s en paarden. Verder huppelen er op de boerderij ook alpaca’s, chinchilla’s en baardagamen rond. En een hamster! Een bonte bende dus. Tussen al dat dierlijk geweld ook het team van de zorgboerderij, bestaande uit 7 enthousiastelingen: twee dierenverzorgers, een administratieve ondersteuning, twee ergotherapeuten en een orthopedagoog. “Toen er wat ruimte vrijkwam in de agenda van mijn man en mezelf, gingen we op zoek naar een sociaal project om onze schouders onder te zetten. Een familielid liet ons kennismaken met het concept van een zorgboerderij. En wij waren onmiddellijk verkocht.”, aldus Ellen, de bezieler van zorgboerderij Huppeldepup.

Een zorgboerderij voor iedereen

De zorgboerderij ontstond op het kruispunt tussen de liefde voor mens en de liefde voor dier. Het geloof in dat beiden van elkaar kunnen leren. En dat je door te helpen zelf geholpen kunt worden. Huppeldepup engageert zich als zorgboerdij voor iedereen. Ellen verduidelijkt: “Je kan bij ons terecht van 6 tot 66 jaar, zoals ze zeggen. We hebben dagbesteding, therapiesessies, schoolflankerende trajecten. Paardentherapie, dierentherapie en hondentherapie. Voor ieder wat wils dus.”

In therapiesessies wordt vaakst aan de slag gegaan met paarden en honden. Van paarden is geweten dat zij het gedrag van mensen spiegelen. Met andere woorden: paarden vergroten uit wat jij denkt en voelt. Dit geeft je veel inzicht in jezelf. Honden zijn dan weer super toegankelijk en herkenbaar voor mensen.
“Daarnaast hebben we ook een alpaca die hier op de zorgboerderij geboren is. Hij werd geboren op vrijdag de 13e. Zoals het bijgeloof zou willen, had het beestje ook echt een moeilijke start. We hebben hem met de papfles grootgebracht. En nog het zag er even naar uit dat hij het niet zou halen. Maar het is een vechter en hij is uitgegroeid tot een gezonde alpaca. Veel mensen die op de zorgboerderij komen herkennen zich in hem. Ze zien welke stappen hij gezet heeft. Hoe gelukkig hij nu is, ondanks dat hij zich niet al te best ontplooit bij zijn soortgenoten. Iets wat voor velen enorm herkenbaar is.”, voegt Ellen toe.

Talenten

Het vaakst krijgt de zorgboerderij schoollopende jeugd over de vloer. Jongeren uit het secundair onderwijs waarvoor de druk op school iets te groot wordt. Zij worden doorverwezen door het CLB, steunpunt Groene Zorg of komen op de zorgboerderij doordat hun ouders zelf op zoek zijn gegaan naar oplossingen. Met de jongeren wordt een traject op maat uitgestippeld. Er wordt gekeken naar hun talenten en waar ze enthousiast van worden. Werken wordt fun. Ook bouwt de zorgboerderij voldoende ruimte voor rust in.

Het talentenverhaal is de start van elk traject bij Huppeldepup. “Iedereen heeft talenten”, verduidelijk Ellen. “Groot of klein. Op de boerderij gaan we met die talenten en deugden aan de slag. Iemand die veel geduld heeft, kunnen we inzetten om een bepaald dier sociaal te maken. Iemand die graag met de handen bezig is, kan aan de slag in de moestuin.” Alles wordt in behapbare stappen ingedeeld. Zo kan de persoon in kwestie zelf bepalen wanneer hij of zij de volgende stap zet.

Het is een methode die voor velen werkt. Zo vertelt Ellen het verhaal van een jongen die door de druk op school drie jaar lang een traject liep bij Huppeldepup. Dankzij de stappen die hij zette op de boerderij, kon hij beetje bij beetje terug naar school gaan. Toen de jongen een aangepaste school vond, stopte het traject bij Huppeldepup. Ondertussen studeert de jongen in het regulier onderwijs verder. Hij koos voor de studierichting dierenzorg. In zijn zoektocht naar een stageplaats, klopte hij opnieuw aan bij de zorgboerderij. Waar hij uiteraard met open armen ontvangen werd.

Zorgboerderij Huppeldepup

Structuur brengt rust

Een gezellige bende dus. De heldere structuur die de zorgboerderij aanbiedt, zorgt voor rust. Elke dag start om 08.30 u. met het hele team. Daar wordt de agenda overlopen en de taken verdeeld. Voor elke diersoort geldt: eten, water, hooi en mest. Telkens in die volgorde. “De structuur houdt alles overzichtelijk en brengt rust. Zowel bij de bezoekers als de dieren.”

De zorgboerderij groeit

Als sinds 2019 zette de zorgboerderij stappen in een asielwerking. Laatst vroeg het asiel die Ellen de kneepjes van het vak leerde of ze de fakkel door konden geven aan Huppeldepup. En zo geschiedde: eerder dit jaar nam Huppeldepup een asiel in Lennik over. Ook daar wordt het zorg(boerderij)schap momenteel geïmplementeerd.
In het kader van Werelddierendag voegt Ellen graag één iets toe: “Op Werelddierendag draait het om dierenwelzijn. Aan ouders geef ik graag nog mee dat dieren geen speelgoed zijn. En dus niet geschikt zijn als cadeau. En als je als gezin toch beslist dat er tijd en ruimte is om een huisdier te nemen, overweeg dan om te adopteren.”

Heyo vakantiekampen Zorgboerderij Huppeldepup

Zorgboerderij Huppeldepup meets Heyo

In onze zoektocht naar een partner voor ons vakantiekamp ‘Dierenmanieren’ kwam Heyo rond 2019 in contact met Ellen van Huppeldepup. Onze gedeelde kijk op talent en geloof in structuur zorgde van het begin af aan voor een sterk partnerschap. Sindsdien geeft Huppeldepup mee de liefde en het respect voor dieren door op Heyo vakantiekamp. Huppeldepup komt langs op ons vakantiekamp Dierenmanieren. Ze nemen enkele kippen, cavia's en een baardagaam mee en geven uitleg aan de deelnemers.