Heimwee op vakantiekamp

Heimwee op vakantiekamp

Het is een volkomen normaal gevoel en vooral bij kinderen gebeurt 't vaak. Als ouder zet je je kind af op vakantiekamp en na enkele uren komt meneertje heimwee eraan. Ook als ouder kan je verlatingsangst en heimwee hebben. Verlatingsangst bij ouders is niet hetzelfde als verlatingsangst bij kinderen. Als ouder heb je geen schrik om verlaten te worden. Jij hebt er namelijk zelf voor gekozen om je kind naar een vakantiekamp te brengen. En gelijk heb je! Soms kan je ook gewoon niet anders. Maar je voelt je misschien wel schuldig, al is dat nergens voor nodig. Ontdek in dit artikel hoe je ermee aan de slag gaat en wat je eraan kan doen.

02 Temse 0259

Supertoffe vakantiekampen voor iedereen

Er bestaan supertoffe vakantiekampen voor kinderen van 3 t.e.m. 18 jaar, zonder en met overnachting. Niet alleen heel leuk, je kind leert er ook veel van en is zich ongetwijfeld rot aan het amuseren. En toch vraag jij je heel de tijd af hoe het zou zijn. En of het wel leuk is. Die twijfels ontstaan omdat je je voor een stukje in het ongewisse bevindt: je kind is in een nieuwe omgeving en je weet niet wat er gaat gebeuren. Ook het feit dat je geen controle hebt, wringt.

Ook wanneer je kind voor het eerst naar een kinderdagverblijf gaat, ontstaat er vaak verlatingsangst en onzekerheden bij ouders. Bij Helan Kinderopvang worden er 'wendagen' georganiseerd om de overgang van thuis naar de opvang zo vlot en zo spontaan mogelijk te laten verlopen. Bij zo'n wendagen kan je ook je kind voorbereiden wanneer ze op vakantiekamp gaan.

"Afscheid nemen is een proces dat je thuis kan oefenen, bijvoorbeeld door je kind alleen te laten spelen of een bedritueel op te bouwen. Ga daarbij in stappen te werk: je kan thuis bijvoorbeeld de kamer verlaten, maar vervolgens in een andere ruimte wat lawaai maken of zingen. Je kind ziet je niet meer, maar weet wel dat je er nog bent."

Je kind groeit en ontwikkelt heel wat vaardigheden

Weet dat op vakantiekamp gaan zoveel meer is dan een opvang voor je kind tijdens de vakanties. Je kind leert nieuwe dingen, maakt vrienden en ontwikkelt heel wat vaardigheden. Bovendien zorgen de monitoren goed voor afleiding, creativiteit en avontuur. Alle monitoren van Heyo hebben voldoende ervaring (door een attest, een hobby, hun opleiding of hun job). Op elk vakantiekamp is er bovendien voldoende ondersteuning vanwege de hoofdmonitoren, de coördinatoren enzovoort. De monitoren krijgen ook tal van opleidingsmogelijkheden om te blijven groeien. Jouw kind is dus in goede handen.

Om de overgang van thuis naar vakantiekamp zo vlot en zo spontaan mogelijk te laten verlopen, kan je een aandenken meegeven. Neem spullen mee uit de omgeving van je kind om zo de overgang te versoepelen. Wat als ouder vaak helpt, zijn ervaringen van andere ouders. Ken je iemand die zijn of haar kind al eens op vakantiekamp stuurde? Hoe was dat? Is jouw zoon of dochter fan van een bepaald thema? Kies dan een eerste kamp dat hierbij past. Zo verklein je de drempel voor je kind waardoor de kans op heimwee kleiner is en jij je er ook beter bij voelt.

Tips om heimwee en verlatingsangst tegen te gaan

  • Bereid het vakantiekamp rustig voor met je kind. Het is belangrijk dat alle kinderen weten dat ze tijdens een vakantiekamp in een veilige omgeving vertoeven. Structuur op vakantiekamp is essentieel voor een veilig gevoel. Heyo werkt daarom met het boek ‘Emiel op kamp’, dat je volledig kan downloaden via onze Heyo-website. In dit boek volg je Emiel een dag op vakantiekamp. Lees het boek op voorhand al eens samen met je kind. Zo weet je kleuter wat er binnenkort op vakantiekamp te gebeuren staat. En op een Heyo-vakantiekamp keert Emiel dagelijks terug als kamppop. Een win-win dus!
  • Vertrouw de organisatie. Een kamp organiseren doe je niet zomaar. Heyo, het vroegere Idee Kids en Kriebels & Kuren, heeft bijvoorbeeld meer dan 20 jaar ervaring in vakantiekampen. Weet dus dat de monitoren goed voor je kind zorgen. Ook wanneer er heimwee of verlatingsangst aanwezig is.
  • Geniet van de rust én van de avondmomenten. Als ouder heb je tijdens de dag wat meer rust wanneer je kind op vakantiekamp is. Zo kan je ongestoord je werk of andere taken afwerken en ook eens een keertje genieten van de me-time. ’s Avonds kan je de tijd die je samen met je kind hebt, volledig aan hem/haar besteden, zonder al te veel afleiding. Van quality time gesproken …
01 Sint Niklaas 0005

En ook jij kan helpen

Elke keer opnieuw merken we dat de Heyo vakantiekampen een heel warme organisatie is. En dat ouders elkaar graag helpen. Dat kan vanaf nu.

Je kan er sinds dit jaar voor kiezen om bij je inschrijving 5 euro extra te betalen. Die bijdrage wordt ingezet om initiatieven nog meer uit te werken. En dus nog meer drempels weg te werken voor ouders en kinderen die het moeilijk hebben. Want ontdekken, beleven en groeien: dat mag iedereen.