Hoe kies je het juiste vakantiekamp?

Dat vakantiekampen goed zijn voor de persoonlijke ontwikkeling van je kind is ondertussen geen geheim meer. Maar hoe kies je nu het juiste vakantiekamp? En hoe begin je aan die zoektocht? Wij helpen je op weg met een aantal tips & tricks.

Vakantie in de aantocht maar ik moet werken, wat nu?🤯

Je kent het wel, de vakantie is in aantocht en als ouder moeten jullie beiden werken. Je wilt niet elk ogenblik je familie lastigvallen om je kind op te vangen. Daarom is een vakantiekamp een leuke oplossing voor kinderen tussen 3 en 18 jaar.

De locatie van een vakantiekamp is voor veel ouders een belangrijke factor. Het moet namelijk praktisch haalbaar zijn om je kind voor het werk te brengen en na het werk weer op te halen. Of toch bij vakantiekampen zonder overnachting. Jonge kinderen die voor het eerst op vakantiekamp gaan zijn vaak onwennig waardoor de locatie een belangrijke rol kan spelen. Zo kan je als ouder een vakantiekamp kiezen dat doorgaat op een plaats of omgeving die voor hen al bekend is (zoals een school). Zo maak je voor jonge of onzekere kinderen het hele kampgebeuren minder eng.

Een vakantiekamp met en zonder overnachting voelt voor kinderen en ouders echt als een meerwaarde tijdens hun vakantie. Het biedt heel wat voordelen: je kind krijgt herinneringen voor ’t leven, nieuwe vriendschappen, te gekke avonturen en de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en de sociale vaardigheden aan te scherpen. Daarnaast ontwikkelt je kind meer zelfvertrouwen en zelfstandigheid op vakantiekamp.

Natuurlijk is het kiezen van een vakantiekamp een grote taak. Bij het kiezen hangt veel af van het kamp zelf. Als je een kleuter hebt, kijk je eerder naar een kamp waar je kind in een geborgen en veilige omgeving én met de nodige zorg op ontdekking kan gaan. Als je kind in de lagere school zit, vind je het waarschijnlijk belangrijk dat hij/zij op avontuur gaat en de eigen talenten ontwikkelt. Let wel op! Trap niet in de valkuil om een vakantiekamp te kiezen waarvan jij zelf enthousiast wordt! Het gaat er natuurlijk om wat jouw kind geweldig vindt, en dat hoeft niet hetzelfde te zijn als jouw eigen voorkeur. Waar houdt jouw zoon of dochter van?

Hieronder lees je 3 tips die je gemakkelijk kan meenemen in de zoektocht naar een leuk vakantiekamp voor je kind. Succes! 🍀

Schoten Zeepkist 0271

Stap 1: kies een betrouwbare organisatie 🤝

Ga op zoek naar een betrouwbare organisatie. Er komt heel wat kijken bij het organiseren van vakantiekampen. Kies daarom voor een organisatie die ervaring heeft, de juiste begeleiding geeft en praktische vragen kan beantwoorden. Alles is dan veilig, verantwoord en goed geregeld. De monitoren begeleiden je kind op een professionele manier door hun monitorenopleidingen. Een heel belangrijke factor die rust geeft. Want zo is jouw kind in goede handen en kan jij vol vertrouwen gaan werken.

Stap 2: Zorg dat je kind geïnteresseerd is in het themakamp 🧳

Er is zo’n groot en divers aanbod aan vakantiekampen dat je soms het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom is het goed om echt de interesses van je kind na te gaan. Waar houdt hij/zij zich mee bezig? Wat wordt er gedaan in de vrije tijd? Waar wordt je kind enthousiast van? Tip: neem je kind mee in de beslissing! Heeft je kind interesse in een bepaald thema? Aan de hand van onze themakampen kan je specifiek op zoek gaan naar thema’s op maat van de interesses van jouw kind: Actie, Natuur, Dieren, Techniek en wetenschap, Koken, Podiumkunsten ...

Stap 3: neem een vriendje of vriendinnetje mee 👫

Als je kind voor het eerst op vakantiekamp gaat, kan het soms wat moeizamer verlopen. Daarom raden we aan om op zoek te gaan naar een vriend of vriendinnetje die mee op kamp wil. Zo is er vanaf het eerste moment een vertrouwd gevoel en kan hij/zij volkomen genieten van de activiteiten.

Bij Heyo vakantiekampen proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met vriendjes en vriendinnetjes. Om zeker te zijn dat je kind in dezelfde groep zit als zijn/haar vriend vermeld je de naam van het kind bij de inschrijving in het veld 'vriend'.*

*Bij sportkampen kijken we naar het niveau van elke deelnemer. Hier kunnen we dus niet garanderen dat vrienden in dezelfde groep zitten. De avondactiviteiten worden wel steeds in de voltallige groep georganiseerd.

Benieuwd? Ontdek alle vakantiekampen en thema's