Veilig met de fiets naar school!

Bij Heyo dragen we veiligheid hoog in het vaandel. Met de start van het nieuwe schooljaar willen we de ouders informeren over hoe je kinderen veilig met de fiets naar school laat gaan.

Joppe spaa RVN1 Um A8 X8o unsplash

Boekentas ingeladen, check! Lunch voorbereid, check! Terug-naar-school-outfit klaarleggen, check! Maar heb je ook een fietscheck gedaan?

In 2022 kwamen 291 fietsers om het leven in het verkeer waarvan meer mannen dan vrouwen. Daarom blijft het als automobilist opletten geblazen voor fietsers op de weg en al zeker voor jonge kinderen.

Omgekeerd telt dit natuurlijk ook. Ondanks de vele campagnes zijn nog steeds 8 tot 9% van de dodelijke verkeersslachtoffers fietsers. Daarom informeren we jullie graag over de hoe je kinderen veilig met de fiets naar school gaan. Want kinderen en jongeren op de fiets zijn extra kwetsbaar in het verkeer. Verkeersveiligheid verdient bij hen extra aandacht.

Yiwen 42 Z4wv I Sy KY unsplash

Laat je kind zien 👀

Laat je kind zien. Dat is de hoofdregel voor de zwakke weggebruiker. Vermijd donkere kledij, zorg ervoor dat de lichten werken en dat er voldoende reflectoren op de fiets zitten.. Alles wat je kind doet opvallen en reglementair is in het verkeer is oké. Ontdek bij de Helan Zorgwinkel allerlei reflecterende kledij die van pas kan komen.

Jong geleerd, oud gedaan! 👏🏼

Het is nooit te vroeg om te leren hoe je je veilig per fiets kan begeven door het verkeer. Leer je kind om rekening te houden met mogelijke fouten van chauffeurs: de dode hoek, een portier dat openzwaait, …

Geef zelf ook het goede voorbeeld: geef voorrang van rechts, laat andere weggebruikers tijdig weten wat je gaat doen, steek je arm uit indien je links of rechts wilt afslaan, ... Je kind zal je goede voorbeeld zeker nabootsen. Om het vertrouwen in het verkeer wat te verhogen, kan je je kind leren om oogcontact te zoeken met de chauffeur. Vragen over hoe je je kind best gaat vervoeren per fiest? De bakfietst? Of de fietskar? Ontdek alles op het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid

De fietshelm is méér dan cool! 😎

Dankzij de fietshelm daalt de kans op hoofdletsels met 85%. Het is dus niet zomaar een hip item, het is levensnoodzakelijk. Kies voor je kind een fietshelm op maat volgens de veiligheidsvoorschriften. Ook hier geldt de richtlijn van het goede voorbeeld. Als je als ouder zelf een helm draagt wanneer je meefietst, stimuleer je je kinderen automatisch ook om een helm te dragen. Ontdek bij de Helan Zorgwinkel allerlei fietshelmen.

Let’s do some fietspooling! 🚴🏼‍♀️🚴🏼

Fietspooling zijn kinderen die in kleine groepjes onder begeleiding van een volwassene naar school fietsen. Misschien een idee om dit in jouw buurt te organiseren als dit nog niet bestaat? Zo is er telkens een verantwoordelijke begeleider aanwezig.

Tips voor de automobilisten? Lees het volledig artikel op Helan.be en ontdek nog meer veiligheidstips.