Week van de Groeilamp: groeien doe je samen

Ruimte maken om te groeien!

Van 16 tot 23 mei is het Week van de Groeilamp. Een week die het thema opvoeden extra belicht. Ouders, familie en opvoeders worden in de spotlights gezet. Zij verdienen die extra aandacht omdat ze elke dag opnieuw een veilige omgeving proberen te creëren voor kinderen en jongeren. Opvoeding speelt daar een centrale rol in. Maar het gaat nog om zoveel meer. Letterlijk en figuurlijk ruimte maken om te groeien.

En hier willen we bij Heyo ons steentje aan bijdragen. Aan die ruimte om te groeien. Voor alle kinderen en jongeren.

In vakantieperiodes kies je als ouder voor een vakantiekamp bij Heyo omdat je zelf aan het werk bent, omdat je je kind een fijne speelweek met leeftijdsgenoten wil bieden, omdat je de zelfstandigheid van je kind wil stimuleren of omdat je kind een interesse heeft in één van de thema’s. Welke reden dan ook, tijdens elke kampweek geef je als ouder het vertrouwen aan onze Heyo monitoren om met jouw kind op pad te gaan.

En waar je als ouder loslaat, neemt Heyo graag even over.

Ben jij een Fixie of Growie?

We duiken even in onze kijk naar de wereld van kinderen en jongeren. In onze visie als organisatie - Kinderen en jongeren spontaan laten groeien door samen te ontdekken en te beleven - staat het laten groeien van kinderen en jongeren centraal.

We geloven dat elke deelnemer stapjes zet in zijn of haar ontwikkeling met de ondersteuning en aanmoediging van een monitor.

Groeien begint vanuit geloven in jezelf. We vinden het belangrijk dat kinderen vanuit een intrinsiek geloof in groei naar zichzelf kijken. Hoe kinderen over zichzelf denken, bepaalt hoe ze leren en ontwikkelen. Een kind dat vaak zegt dat het toch niet gaat lukken, sluit zich af voor nieuwe informatie of indrukken. En wie op groei gericht is, leert uit fouten.

Uitspraken als “Ik kan dat niet”? kunnen een uiting zijn dat kinderen of jongeren vastzitten in een fixed mindset. Kinderen met een growth mindset daarentegen zeggen: “Ik kan dat nóg niet”. Ze zijn op groei gericht. Gaan uitdagingen aan. Leren uit fouten. En beseffen dat ze door inspanning en zelfvertrouwen succes kunnen bereiken.

Carol Dweck bestudeert de mindset theorie. We nemen jullie kort even mee.

Growie Fixie blog

Je leert beter als je denkt als een Growie. Dat is iemand die durft fouten maken. Een Fixie denkt vaker dat het niet gaat lukken. Van proberen kan je leren! Groei jij mee?

Hoe ondersteun je als ouder of als monitor kinderen en jongeren in hun groeimindset?

  1. Detecteer Fixie uitspraken zoals “ik kan het niet”, “ik ben hier niet goed in” of “dit lukt me nooit”.
  2. Spreek elkaar erop aan en bedenk samen wat een Growie zou denken of doen.
  3. Doe samen zoals een Growie! “Van proberen kan je leren!” of “het lukt NOG niet”. En als het helemaal niet liep zoals gepland: “Wat leren we hier nu uit?”.

Meer groeimindset?

Is jouw groeimindset alvast geprikkeld rond dit thema. Hier ontdek je zes tips om een groeimindset te stimuleren bij je kind.

Benieuwd naar meer? We nemen je mee op pad doorheen onze Heyo groeitools: